Pages

Monday, 26 November 2012

Quoted in Belgian newspaper Gazet van Antwerpen


Full text after the break (in Dutch).
"Politie pareert demonstranten in Caïro (nog) niet met echte kogels

Er zijn hier volgens de laatste nieuwsberichten op tv 350 gewonden gevallen en er wordt nog gevochten in verschillende straten rond het Tahrirplein." Dat zei Koen Van Eynde uit Beveren, die sinds 2009 in Caïro woont en werkt, gisterenavond.

Egypte staat weer in brand. Bijna twee jaar nadat aanhoudende betogingen president Moebarak tot aftreden hebben gedwongen, is het sindsdien mythisch geworden Tahrirplein opnieuw volgestroomd met manifestanten.

Hun woede richt zich nu op president Morsi, die donderdag een decreet uitvaardigde dat hem een haast absolute macht toekent.

Veel betogers riepen dat ze een nieuwe dictator niet zullen accepteren. Oppositieleider ElBaradei noemde Morsi "een nieuwe farao". Morsi is het gezicht van de islamitische Moslimbroederpartij, de grootste partij in Egypte.

Bij de rellen begin 2011 vielen 846 doden. Gisteren ging de oproerpolitie manifestanten vooral met traangas te lijf. "De betogers hebben een paar branden gesticht en ze gooien vooral met stenen, maar de agenten gooien gewoon terug", zei de Nederlandse journaliste Ester Meerman (foto), die op honderd meter van het Tahrirplein woont.
"Ze schieten ook met van die kleine bolletjes, geen echte kogels, hagel denk ik. En mogelijk ook met rubberkogels. Verder dan dat gaat het voorlopig nog niet. Het is niet dat ik niet meer op straat durf te komen."

Plein schoongeveegd?
Volgens Koen Van Eynde (foto) gaat het leven in het grootste deel van Cairo nog gewoon zijn gangetje. "Ik vraag me vooral af wat de politie vannacht gaat doen, als er minder betogers zijn. Gaat ze het plein proberen schoon te vegen?"

Onze landgenoot Koert Debeuf, waarnemer voor de liberale fractie van het Europese parlement in Caïro, meldde via Twitter: "Mensen zijn erg boos. Dit gaat vanavond slecht aflopen."

President Morsi verklaarde dat hij de macht maar tijdelijk helemaal naar zich toe trekt. Hij zei ook dat er een nieuw proces zal komen tegen Moebarak. Die zit wel in de gevangenis, maar de rechtbank had geen bewijzen gevonden voor zijn persoonlijke schuld voor de dodelijke slachtoffers in 2011. "Zo'n nieuw proces vinden heel wat mensen een goede zaak, maar het is duidelijk dat Morsi dit vooral doet om de Egyptenaren te paaien", aldus Ester Meersman.

"Het land is scherp verdeeld. Een deel vindt het wel goed dat Morsi de zaken drastisch aanpakt. De jeugd en de mensen van de revolutie vinden het verschrikkelijk", zegt Koen Van Eynde.
"Voor de democratie ziet het er in elk geval niet goed uit."

Opvallend dat ik eerst Meerman heet, en daaronder opeens Meersman. Oh well. 

No comments:

Post a Comment